Adoptiewerk - Bahrein

Sinds augustus 2014 heeft de groep Heerhugowaard voor de zaak van de twee tieners
Jehad Sadeq Aziz Salman en Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad in Bahrein gewerkt.

Met hun vrijlating in het voorjaar van 2020 is deze zaak voor onze groep afgesloten.

 

 

 

Jehad Sadeq Aziz Salman sinds 17 maart 2020

en

Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad sinds 23 mei 2020.

 

 

   adoptie_zaak

   Informatie Bahrein

 

Mocht u meer willen weten of ook actief willen worden bij subgroep Adoptiewerk dan bent u uiteraard zeer welkom. Stuurt u even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Adoptiewerk - Bahrein

 

Informatie adoptie zaak

 

Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad
02 oktober 1996

 

Jehad Sadeq Aziz Salman
08 feburari 1997

 

Jehad Sadeq Aziz Salman en Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad werden op 23 juli 2012 tijdens demonstraties tegen de overheid in Manama, de hoofdstad van Bahrein, gearresteerd. Zij waren toen 15 jaar oud.

 

De eerste twee dagen na hun arrestatie mochten de jongens geen contact hebben met hun families en advocaten. Bij hun verhoor was ook geen advocaat aanwezig. Beide jongens verklaarden later dat ze door de politie waren geslagen en waren gedwongen ‘verklaringen’ te ondertekenen. Ze werden onder meer aangeklaagd voor ‘het beramen van een moord’, ‘het in brand steken van een politie-auto’, ‘het gooien van Molotov-cocktails’, en ‘illegale samenscholing’.
Vanaf hun arrestatie werden de jongens gevangen gehouden in de Dry Dock Prison, een gevangenis voor volwassenen.

 

Hun proces begint op 16 oktober 2012, samen met een aantal volwassenen. Hun familie kreeg geen toestemming om het proces bij te wonen. Op 4 april 2013 zijn ze tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hun advocaat heeft al tijdens het eerste proces aangegeven dat er inconsistenties in de verklaringen waren van de getuigen à charge, waaronder politieagenten. De advocaat van de beide jongens tekende op 20 mei 2013 beroep aan tegen hun gevangenisstraf. Tijdens het de hoger beroep zitting werden geen getuigen à decharge gehoord.

 

Op 14 mei 2013 brak er een gevecht uit in de cel waar ook de jongens in zaten. Bewakers sloegen er op los, mogelijk is ook Jehad geslagen. Getuigen hiervan maakt dit wereldkundig en melden het via via aan mensenrechtenorganisaties en het Rode Kruis.
Veertien jonge mensen werden in eenzaamheid opgesloten als straf voor het gevecht. De gevangenis directie heeft de familie ingelicht dat ze tot nader order niet hoefden te komen.

 

Pas in juni 2013 was de familie weer in de gelegenheid om Jehad te bezoeken, zij het dat ze, in tegenstelling tot voorgaande keren, gescheiden waren door een glasplaat met een telefoon. Hij sprak daarbij niet over de dingen die hij in mei had meegemaakt.

 

Op 31 mei 2013 deelde de Openbaar Aanklager, mee dat het deze mensen geen kinderen waren, maar volwassenen, boven de leeftijd waarop ze verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daden, op het moment dat ze hun misdaad begingen.

 

Op 29 september 2013 bevestigde het Hooggerechtshof hun straffen. Ook hier kreeg hun familie geen toestemming om de uitspraak bij te wonen.
Jehad Sadeq Aziz Salman en Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad werden overgebracht naar de Jaw-gevangenis Blok 3, een gevangenis voor volwassen.

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Bahrein

 

Geografie en internationale betrekkingen

 

klik hier om de foto te bekijken

 

klik hier om de foto te bekijken

 

 

 

 

Het Koninkrijk Bahrein, met als hoofdstad Manama, is een archipel met 33 eilandjes, waarvan het grootste zo'n 55 km lang en 18 km breed is, en ligt in de Perzische Golf ten oosten van Saoedi-Arabië. Het hoofdeiland is door middel van de Koning Fahddijk verbonden met het vaste land van Saoedi-Arabië. Ten zuidoosten van Bahrein ligt het schiereiland Qatar. 200 Kilometer aan de overkant van de Golf ligt buurland Iran.
Bahrein - de naam betekent "twee zeeën" - werd ooit door de oude Sumeriërs gezien als een paradijselijk eiland waar de wijzen en dapperen naar toe werden gebracht om van het eeuwige leven te genieten.

 

Bahrein was een van de eerste landen in de Golfregio waar olie werd ontdekt en een raffinaderij werd gebouwd; het profiteerde dus eerder dan de meeste van zijn buurlanden van de olierijkdom. Het haalde echter nooit de productieniveaus van Koeweit of Saoedi-Arabië en zag zich genoodzaakt zijn economie te diversifiëren.
Het land behoort tot de Arabische Liga. Maar niet alleen dat, het koninkrijk is militair zeer belangrijk als standplaats en steunpunt van de Amerikaanse vijfde vloot in Perzische Golf. De hoofdstad Manama fungeert als centrum van de Amerikaanse marine.

 

 

Bevolking

 

Het land wordt sinds 1783 geregeerd door de al-Khalifa familie, leden van de Bani Utbah stam, die de Perzen verdreven. Vanaf 1861, toen een verdrag werd getekend met Groot-Brittannië, was Bahrein feitelijk een Brits protectoraat, totdat het in 1971 onafhankelijk werd. De koning vertegenwoordigt het hoogste gezag en leden van de soennitische koninklijke familie bezetten de belangrijkste politieke en militaire posten. Al lang zijn er in Bahrein spanningen tussen de soennieten en de sjiitische meerderheid. Bij tijd en wijle escaleerden deze in burgerlijke onrust.

 

 

Recente geschiedenis

 

In 2001 was er grote steun onder de Bahreinen voor voorstellen van de emir - nu de koning - om het land om te zetten in een constitutionele monarchie met een gekozen parlement en een onafhankelijke rechterlijke macht.

 

Voor het eerst in bijna 30 jaar werden in 2002 ook verkiezingen gehouden voor een 40 leden tellend parlement, de Raad van Afgevaardigden. Het nieuwgekozen orgaan telde een dozijn sjiitische volksvertegenwoordigers. In de jaren daarop genoot het land een grotere vrijheid van meningsuiting en waarnemers zeiden dat de mensenrechtensituatie was verbeterd.

 

Begin 2011 echter riep de regering de hulp in van het Saoedische leger om protest¬demonstraties neer te slaan. De demonstranten eisten meer inspraak in de regering en een einde aan wat de sjiïeten zien als systematische discriminatie bij banen en diensten.
Duizenden demonstranten verzamelden zich enkele dagen in het centrum van Manama, geïnspireerd door de volksopstanden die de leiders van Tunesië en Egypte ten val brachten. Bij botsingen met veiligheidstroepen vielen verschillende doden.

 

In maart 2012 vond een demonstratie van merendeels sjiitische burgers plaats met 100.000 deelnemers, maar de regering lijkt vooralsnog weinig toe te willen geven aan de eisen van de betogers; harde repressie volgde waarbij wederom talrijke doden gevallen zijn. Veel arrestaties volgden, waaronder veel jongeren, tussen 15 en 18 jaar (Bahrein heeft het VN verdrag “Rechten van het Kind” in 1992 geratificeerd, waardoor het voor Bahrein bindend is).
Ondanks het harde optreden bleef het ongenoegen onder de sjiieten sudderen, wat bij tijd en wijle uitmondde in antiregeringsprotesten. Het controversiële besluit om de Grand Prix van Bahrein in april 2012 door te laten gaan, gaf een verdere impuls aan protesten.

 

Analisten denken dat de heersende al-Khalifa familie - die de regering effectief controleert - verdeeld is over de beste manier om te reageren op de aandrang van de oppositie tot een meer zinvolle dialoog.
Premier sjeik Khalifa bin Salman al-Khalifa wordt beschouwd als een hardliner die terughoudend is om concessies te doen omdat dit de oppositieleiders alleen maar zal aanmoedigen om meer eisen te stellen.
Kroonprins Salman al-Khalifa daarentegen wordt gezien als gematigd en de oppositie is erop gebrand dat hij bij elke dialoog betrokken wordt. De kroonprins leek na het harde veiligheidsoptreden van 2011 op een zijspoor te zijn gezet, maar in maart 2013 werd hij door koning Hamad benoemd tot vice-premier, wat aanleiding gaf tot speculaties dat de koning bereid zou zijn om tegemoet te komen aan een aantal van de eisen van de oppositie.

 

De nationale dialoog echter, gestart in februari 2013, blijft vastzitten in een impasse.

 

 

terug naar begin pagina