Adoptiewerk - Rusland

 

 

Sinds eind 2020 werkt de groep Heerhugowaard voor de zaak van

Anastasia Shevchenko.

 

Maar doordat Anastasia op 18 februari 2021 schuldig werd bevonden, heeft ze een voorwaardelijke celstraf van 4 jaar gekregen. En dat alleen omdat zij een prominent verdediger van de mensenrechten is. Anastasia hoeft nu in ieder geval niet de gevangenis in en in betrekkelijke vrijheid verder met haar leven.
Amnesty International, en dus ook onze werkgroep, zal daarom stoppen met de activiteiten voor Anastasia.

 

 

 

 

 

 

adoptie_zaak

Informatie Russische Federatie

 

 

 

 

Adoptiewerk - Rusland

 

 

Informatie adoptie zaak

 

Anastasia Shevchenko is een alleenstaande moeder van drie kinderen, waarvan de oudste in januari 2019 is overleden. Zij is een prominent verdediger van de mensenrechten. Werkt daarnaast ook actief samen met de NGO Open Russia en was vrijwilliger bij andere mensenrechten organisaties, waaronder Amnesty International, als ook pro-democratie groeperingen.

 

De NGO Open Russia werd opgericht door voormalig Russisch gewetensgevangene en Kremlin criticus Mikhail Khodorkovsky, die momenteel in Londen woont. Sinds de oprichting van Open Russia is een hoop werk verricht om slachtoffers van mensenrechten schendingen te ondersteunen en om Ruslands zeer slechte mensenrechten record aan de kaak te stellen. In 2017 werden twee, eveneens door Mikhail Khodorkovsky opgerichte en gesponsorde Britse organisaties Open Russia en Open Russia Burger Beweging, verboden op basis van de repressieve wet op “ongewenste organisaties”.

 

Open Russia activisten in Rusland houden vol dat die groep een nationale NGO is en als zodanig niet onder de wet op “ongewenste organisaties” kan vallen omdat de wet alleen betrekking heeft op buitenlandse organisaties. Desondanks hebben Russische rechtbanken anders geoordeeld en beoordelen Open Russia activisten als overtreders van diverse artikelen van deze wet op.

 

Op 21 januari 2019 werd Anastasia Shevchenko gearresteerd en beschuldigd van “herhaaldelijke deelneming aan de activiteiten van een ongewenste organisatie”, hetgeen een misdaad is volgens de Russische wet.
Gelijktijdig viel de politie de huizen van zeven andere Open Russia activisten in Rostov aan de Don, Kazan en Ulyanovsk (Centraal Rusland). Het is niet de eerste keer dat Anastasia Shevchenko doelwit is geworden vanwege haar vreedzame werk voor de mensenrechten, zoals al in 2018 toen ze verschillende keren een boete kreeg vanwege haar werk voor Open Russia.

 

Anastasia werd op 23 januari 2019 onder huisarrest geplaatst en kan zes jaar gevangenisstraf krijgen indien zij schuldig wordt bevonden. Het is de eerste keer dat de repressieve wet op “ongewenste organisaties” toegepast hebben om een strafrechtelijke zaak tegen een mensenrechtenactivist te beginnen. Tot nu toe werden zij die de autoriteiten beschuldigden van misbruik van deze wet (inclusief Anastasia) berecht volgens administratieve procedures en kregen alleen een boete, maar geen vrijheidsbeperking.

 

Anastasia werd op 18 februari 2021 schuldig bevonden. Ze heeft een voorwaardelijke celstraf van 4 jaar gekregen. Ondanks dit slechte nieuws is er ook een positieve kant. Anastasia hoeft nu in ieder geval niet de gevangenis in en in betrekkelijke vrijheid verder met haar leven.

 

 

 

 

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Rusland

 

 

Geografie en internationale betrekkingen

 

 

klik hier om de foto te bekijken

 

 

 

Met zijn oppervlakte van 17.098.242 km² is Rusland het grootste land ter wereld, dat een groot deel van Noord-Azië en een deel van Oost-Europa beslaat. Het land grenst ten zuiden aan China, Mongolië en Kazachstan, en ten westen onder meer aan Oekraïne, Wit-Rusland (Belarus), Estland, Letland en Litouwen. Rusland werd onafhankelijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991.

Het land heeft een president als staatshoofd, dat onder meer de minister-president en kabinetsleden kan aanstellen. Sinds 2012 is Vladimir Poetin president van Rusland, een functie die hij ook al bekleedde van 2000-2008. Vanaf januari 2020 is Mikhail Mishustin premier van Rusland, als opvolger van Dmitry Medvedev, die premier was vanaf 2012.

 

 

Bevolking

 

 

In Rusland wonen ongeveer 160 verschillende etnische groepen en inheemse volken. In 2002 waren de belangrijkste etnische groepen: Russen (circa 80%) en circa 10% bestaande uit Wolga-Tataren, Oekraïners, Basjkieren, Tsjoevasjen, Tsjetsjenen en Armeniërs. De overige 10% omvatte onder andere Abchazen, Azerbeidzjanen, Chinezen, Duitsers (inclusief Wolga-Duitsers), Eskimo's, Georgiërs, Grieken, Ingoesjen, Jakoeten, Joden, Kazachen, Koerden, Koreanen, Oezbeken, Osseten, Polen, en Wit-Russen. Door de Russische overheid zijn 48 bevolkingsgroepen als Kleine Inheemse Volkeren erkend. Bijna al deze volken wonen binnen een beperkt gebied, dat bij wat grotere bevolkingsgroepen vaak ook hun naam draagt. De Russen, Oekraïners en Wit-Russen behoren tot de volken die zich in het hele land bevinden.

 

Rusland heeft een grote bevolking, maar een lage bevolkingsdichtheid. In de 20e eeuw is de Russische bevolking relatief traag gegroeid, van 70 miljoen in 1900 naar 'slechts' het dubbele nu. De bevolking van de Russische Federatie wordt geschat op circa 142 miljoen (2020), terwijl deze in 1991 bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nog bijna 149 miljoen bedroeg. De bevolkingsdaling werd enerzijds getemperd door immigratie van etnische Russen uit de andere voormalige Sovjetrepublieken, maar anderzijds versterkt door emigratie naar met name Europa en de Verenigde Staten.

 

 

Recente geschiedenis

 

De nomadische groepen die leefden in het gebied van het huidige Rusland, kwamen in de dertiende eeuw onder het bestuur van de Mongolen. In de vijftiende eeuw kwam de macht in handen van Russische prinsen. In 1547 werd een van deze prinsen gekroond tot eerste tsaar van Rusland en werd Rusland een monarchie onder de tsaren. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw werd het land bestuurd door de tsaren van de Romanov-dynastie, die aan de macht bleven tot het begin van de twintigste eeuw. Nadat de sociaaleconomische omstandigheden in de negentiende eeuw sterk verslechterden, brak in 1905 een eerste revolutie uit tegen het tsaristische bestuur. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond vervolgens de Russische Revolutie van 1917 plaats, die leidde tot de val van de Russische monarchie. Hierna begon het communistische tijdperk, onder Vladimir Lenin. De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie.

 

Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Sovjet-Unie aan de geallieerde zijde en leed het land zware verliezen. Al snel na de Tweede Wereldoorlog begon de Koude Oorlog, tussen de Verenigde Staten en diens westerse bondgenoten enerzijds en de Sovjet-Unie met diens communistische invloedssfeer anderzijds. Deze met name ideologische strijd uitte zich onder andere in een felle (kern)wapenwedloop tussen de twee blokken. Deze spanningen kwamen pas tot een eind toen de Sovjet-Unie uiteenviel in 1991, met de onafhankelijkheidsverklaringen van de Baltische staten en andere Sovjetrepublieken. Hierna volgde een periode van grote sociale onrust en economische verslechtering onder president Boris Jeltsin.
In 2000 kwam Vladimir Poetin aan de macht als president. Zijn populariteit nam toe doordat hij zowel de sociale als de economische situatie in Rusland wist te stabiliseren.

 

 

 

Mocht u interesse hebben deel te nemen aan de subgroep Adoptiewerk dan bent u uiteraard zeer welkom. Stuurt u even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

terug naar begin pagina

 

 

laatst bijgewerkt 15-01-2022

Missie

Documenten

Contact

CBF-goedgekeurd