Adoptiewerk - Saoedi Arabië

  

 

Sinds november 2016 werkt de groep Heerhugowaard voor de zaak van de Nigeriaanse Suliamon Olufemi die in Saoedi Arabië ter dood is veroordeeld.

 

   adoptie zaak

   Informatie Saoedi Arabië

   Voorbeeldbrief

 

Mocht u meer willen weten of ook actief willen worden bij subgroep Adoptiewerk dan bent u uiteraard zeer welkom. Stuurt u even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Adoptiewerk - Saoedi Arabië

 

Informatie adoptie zaak

 

 

Suliamon Olufemi
20 april 1978

 
 

 

Suliamon Olufemi, met de Nigeriaanse nationaliteit, was één van de honderden buitenlanders, afkomstig uit Somalië, Ghana en Nigeria, die bij een massale arrestiegolf in september 2002.

Suliamon Olufemi, die zijn onschuld blijft volhouden is na een oneerlijk proces veroordeeld tot de doodstraf. Twaalf anderen, gelijk met hem gearresteerd, zijn tot gevangenis- en lijfstraffen veroordeeld.

 

Op 28 september 2002, arriveerde een groep mannen, waaronder naar verluid een politieagent, op de plek waar veel mensen van Afrikaanse afkomst aan het werk waren als autowasser. Er ontstond een woordenwisseling die volgde op de eis van de mannen dat zij geld wilden van de autowassers. Er brak vervolgens een gevecht uit, waarbij de politieman gedood werd.
In de vroege ochtend van de volgende dag, kwamen veiligheidstroepen naar de plaats waar de autowassers verbleven en voerden een massa arrestatie uit. Honderden Afrikaners werden gearresteerd en vervolgens het land uitgezet, sommige na het uitzitten van een gevangenisstraf en afranselingen.

 

Verondersteld wordt dat Suliamon Olufemi ter dood is veroordeeld in november 2004. Vanwege de geheimzinnigheid rond het strafrecht systeem, is de exacte datum niet bekend. De dertien mannen, Suliamon Olufemi en twaalf anderen kregen een oneerlijk proces zonder enige wettelijke vertegenwoordiging, volledig in het Arabisch, welke taal zij niet spreken. Er was geen tolk aanwezig en werd ook geen vertaling gegeven.

 

Tijdens de verhoren werd hen opgedragen om, bij wijze van handtekening, hun vingerafdrukken te plaatsen onder een verklaring die in het Arabisch was opgesteld, wat ze niet konden lezen. Het is goed mogelijk dat deze verklaringen als bewijs tegen hen heeft gediend. .

 

Sommige van hen beweren te zijn zijn gemarteld en anderszins mishandeld te zijn, tijdens hun hechtenis en gevangenschap, dat zij geslagen werden on onderste boven opgehangen, Sommige kregen elektrische schokken op de geslachtsdelen toegediend, om hen te dwingen te bekennen deel genomen te hebben aan de moord.

 

Indien de politieagent, die 28 september 2002 stierf, kinderen had, kan Suliamon Olufemi in de gevangenis blijven tot het oudste kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Op die leeftijd kan het kind de diya (bloedgeld) accepteren of ook verwerpen. Als het bloedgeld wordt geaccepteerd, dan wordt het vonnis kwijtgescholden; als het wordt verworpen dan wordt de (dood)straf uitgevoerd. Als de politieagent geen kinderen had, dan kan Suliamon Olufemi elk moment geëxecuteerd worden.

 

 

 

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Saoedi Arabië

 

Geografie en internationale betrekkingen

 

klik hier om de foto te bekijken

 

klik hier om de foto te bekijken

 

 

Een van de meest vrome en geïsoleerde landen in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, is van een onderontwikkeld woestijnkoninkrijk uitgegroeid tot een van de rijkste landen in de regio dankzij enorme olievoorraden.

 

Vernoemd naar de regerende familie al-Saoed, die aan de macht kwam in de 18de eeuw, omvat het land de Hijaz regio - de geboorteplaats van de profeet Mohammed en de wieg van de islam. Dit feit, gecombineerd met de compromisloze keuze van de al-Saoeds voor een strikte interpretatie van de soennitische islam, bekend als wahabisme, heeft geleid tot de ontwikkeling van een sterk religieuze eigen identiteit.
Saoedi-Arabië werd gesticht in 1932 door koning Abdoel Aziz - bekend als de Leeuw van Najd - die Hijaz overnam van de Hasjemitische familie en het land verenigde onder de heerschappij van zijn familie. Sinds zijn dood in 1953 is hij opgevolgd door verschillende zonen.

 

De weigering van de machthebbers om ook maar enige vorm van oppositie te tolereren kan een stimulans zijn geweest voor de groei van dissidente groepen, zoals Osama bin Laden's al-Qaida, die profiteerde van de wijdverbreide afkeer van de rol van de VS in het Midden-Oosten. Leden van de grote sjiitische minderheid, die een meerderheid vormen in de olierijke Oostelijke Provincie, zijn luidruchtiger geworden in hun eisen van burgerrechten.

 

De roep om politieke hervormingen nam toe. De gemeenteraadsverkiezingen in 2005 waren een eerste, beperkte test in democratie. Maar poltieke partijen zijn nog steeds verboden - de oppositie wordt georganiseerd vanuit het buitenland - en activisten die publiekelijk het onderwerp 'hervorming' aan de orde stellen, lopen het risico gevangenen te worden gezet.
Ook de roep om sociale verandering wordt sterker. Activisten voor vrouwenrechten zijn luidruchtiger geworden en richten zich op praktische campagnes zoals voor het recht om auto te rijden. Gebruikers van sociale media testen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

 

 

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Saoedi Arabië

 

Voorbeeldbrief

 

 

 

 

U kunt hier de Nederlandse vertaling van de brief bekijken.

 

 

De portokosten bedragen voor een brief tot 20 gram:

Nederland (ambassade): € 0,96 1x Nederland
Saoedi Arabië: € 1,55 1x Internationaal

 

Een kopie van uw brief kunt u sturen aan de ambassade van Saoedi Arabië:

 

His Excellency Abdulaziz Abdullah Abdulaziz Abohaimed
Ambassy of the Kingdom of Saudi Arabia
Koninginnegracht 26
2514 AB  DEN HAAG

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

Onderstaande brief kunt u ook hier downloaden in verschillende bestandsformaten

 

brief in Word tekstverwerker formaat (.doc)

 

brief in Ritch Text Format tekstverwerker (.rtf)

 

brief in platte tekst (txt).

 

 

 


 

His Majesty Salman bin Abdul Aziz Al Saud
King and Prime Minister
The Custodian of the two Holy Mosques
Office of His Majesty the King
Royal Court
Riyadh
KINGDOM OF SAUDI ARABIA

 

Heerhugowaard, datum

 

Your Majesty,

 

Please allow me to express my great concern about the situation of the 40 year old Nigerian

 

SULIAMON OLUFEMI

 

SULIAMON OLUFEMI is currently detained in Dhaban prison outside Jeddah, southwestern Saudi Arabia. He continues to maintain his innocence.

 

SULIAMON OLUFEMI was among hundreds of immigrants from Somalia, Ghana and Nigeria detained in mass arrests in September 2002, following a dispute which resulted in the death of a Saudi Arabian policeman. SULIAMON OLUFEMI, who maintains his innocence, was subsequently sentenced to death after an unfair trial.
SULIAMON OLUFEMI, and some of the other men arrested with him, have said that they were tortured and otherwise ill-treated during interrogation and were forced to put their thumbprints as their signature on a statement in Arabic, a language which they could not read, and which was referred to as a ‘confession’.

 

Eleven other Nigerian nationals were each sentenced in the same case to 15 years in prison and 1,000 lashes were released from Dhaban prison on 19 April 2017.
After they were released, these 15 men were deported to Nigeria.

 

I urge your Majesty to to quash the conviction of Suliamon Olufemi, and order a retrial in line with international fair trial standards without recourse to the death penalty. I ask you also to grant him regular access to a lawyer of his choice.

 

Thank you for your attention in this very important matter, I am awaiting for positive results.

 

Yours sincerely and respectfully, 

(handtekening +
naam en adres)
The Netherlands

 

 

terug naar begin pagina