Adoptiewerk - Egypte

 

 

Sinds maart 2021 werkt de groep Heerhugowaard voor de zaak van

Aser Mohamed.

 

 

 

 

 

adoptie_zaak

Informatie Egypte

Voorbeeldbrief

 

 

 

 

Adoptiewerk - Egypte

 

 

Informatie adoptie zaak

 

Aser Mohamed werd op 12 januari 2016 gearresteerd toen hij 14 was, en werd vervolgens onderworpen aan gedwongen verdwijning voor 34 dagen. De agenten hadden geen arrestatiebevel of bevel tot huiszoeking, en vertelden zijn ouders niet waar Aser naar toe gebracht werd, maar vertelden alleen dat ze hem meenamen voor ondervraging.
Op 15 februari 2016 moest Aser Mohamed voor het Hoger Staats Veiligheids Kantoor in New Cairo voor een ondervraging zonder dat zijn advocaat aanwezig was.
Aser wordt verdacht van het lidmaatschap van de verboden Moslim Broederschap en een aanslag op een hotel in januari 2016. De bekentenissen van deze tiener werden gedaan onder druk van martelingen.

 

Tijdens een hoorzitting op 29 november 2016, wees de rechtbank het verzoek van de advocaten af om de rechter te wraken, vanwege vooringenomenheid. Daarvan had de rechter tijdens de zitting op op 8 oktober 2016 bij het Hof van Beroep duidelijk blijk gegeven.
Op 5 december 2016, vertelde familie van de jongen aan Amnesty International dat hij zijn gevangenschap psychisch heel zwaar vindt. Aser Mohamed verblijft nog steeds in Central Security Forces (CSF) kamp

 

Op 12 oktober 2019 wordt Aser Mohamed door het Strafhof in Cairo veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, na 16x een uitstel van de rechtszaak, in een periode van 18 maanden.

 

 

 

In maart en mei 2018 werd al voor Aser Mohamed actie gevoerd door leerlingen van verschillende scholen, tijdens de gastlessen van Tinie Smit en Jaap de Fockert.
Klik hier voor een beeld van een paar van de gemaakte kaarten voor Aser. .

 

 

 

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Egypte

 

 

Geografie en internationale betrekkingen

 

klik hier om de foto te bekijken

 

klik hier om de foto te bekijken

 

Het Egyptische leger is het grootste van alle Afrikaanse landen. In de 20ste eeuw nam de Egyptische krijgsmacht onder andere deel aan 4 oorlogen tegen Israël en aan Operatie Desert Storm, het luchtoffensief tegen Irak in de eerste Golfoorlog. Ook bestookte Egypte in 2014 en 2015 samen met de Verenigde Arabische Emiraten doelen van IS in Libië.

Het leger heeft niet alleen grote invloed op de wapenindustrie, maar is ook actief in civiele zaken, zoals in sectoren als het water, bouw, hotels en in de brandstofvoorziening. Het ministerie van Defensie heeft verregaande bevoegdheden om civiele commerciële activiteiten onder verwijzing van de staatsveiligheid te blokkeren. Het leger stelt zichzelf vrij van wetten die van toepassing zijn op andere sectoren. Het geniet aanzienlijke macht, prestige en onafhankelijkheid binnen de staat. Het Egyptische leger heeft tientallen fabrieken die zowel wapens als consumptiegoederen produceren.

De begroting voor defensie omvat een enorm bedrag van miljarden dollars; daarnaast ontvangt het leger nog militaire steun van de Verenigde Staten. Deze steun werd verstrekt na het Camp David akkoord met Israël sinds 1978. Egypte werd door dit verdrag de eerste Arabische natie die diplomatieke betrekkingen met Israël aanknoopte. Ondanks dat wordt Israël nog steeds algemeen beschouwd als een vijandige staat door de meerderheid van de Egyptenaren.

 

In 1989 werd Egypte aangewezen als een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten. Desalniettemin werden de banden tussen de twee landen gedeeltelijk bekoeld na de protesten en staatsgreep in Egypte in 2013. Na een bezoek op 3 april 2017 van al-Sisi aan het Witte Huis, het eerste bezoek van een Egyptische president aan Washington in 8 jaar, gaf Trump aan dat het tijd was voor een normalisatie van de betrekkingen tussen Egypte en de VS.

 

De betrekkingen met Rusland zijn aanzienlijk verbeterd na de verwijdering van Mohamed Morsi. Beide landen hebben sindsdien gewerkt om het leger en de handelsbetrekkingen te versterken, naast andere aspecten van bilaterale samenwerking.

De betrekkingen met China zijn ook verbeterd. In 2014 hebben Egypte en China een bilateraal "uitgebreid strategisch partnerschap" opgezet. Golfmonarchieën, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië hebben miljarden beloofd van dollars om Egypte te helpen zijn economische moeilijkheden te overwinnen sinds de staatsgreep van juli 2013.

 

Banden tussen Egypte en andere niet-Arabische Midden-Oosterse landen, waaronder Iran en Turkije, zijn vaak gespannen. Spanningen met Iran zijn grotendeels te wijten aan het vredesverdrag van Egypte met Israël en de rivaliteit tussen Iran en traditionele Egyptische bondgenoten in de Golf. Turkije bekritiseert de staatsgreep die op een democratisch gekozen regering was gericht en dat de legerleider zich hierna als president heeft laten kiezen. Daarnaast maakte de vermeende betrokkenheid van Turkije in Libië ook van beide landen bittere regionale rivalen.

 

 

Bevolking

 

 

Egypte heeft een inwonertal van circa 105 miljoen en is daarmee het meest bevolkte land in de Arabische wereld; de bevolking is erg geconcentreerd in de Nijlvallei. Circa 43 procent van de bevolking woont in steden (2017) en dit aandeel is al decennia heel stabiel. Van de totale bevolking was in 2017 zo'n 34% jonger dan 15 jaar, 62% tussen 15-64 jaar en de resterende 4% ouder dan 64 jaar.

 

De bevolking is voor 90% van Oost-Hamitische afkomst, maar is in de loop der tijden in sociaal, cultureel en politiek opzicht geheel gearabiseerd. Andere bevolkingsgroepen zijn de Berbers, de Nubiërs (in het zuiden) en de Kopten (in Opper-Egypte). Het land telde anno 2002 ongeveer 78.000 vluchtelingen, waaronder 50.000 Palestijnen en ongeveer 20.000 vluchtelingen afkomstig uit Soedan.

 

 

Geschiedenis

 

De prehistorie van Egypte loopt tot ca. 3000 v.Chr., toen in het oude Egypte het koningschap werd ingesteld en het land werd verenigd onder één koningshuis, dat van de farao. Egypte -althans de Nijldelta en de oevergebieden van de Nijl - werd al vroeg bevolkt. Deze periode duurde tot circa 332 v.Chr., dan begint het Macedonisch Egypte en het Ptolemeïsche rijk ook wel de Grieks Egypte. Hierna volgt het Romeins-Egyptische tijdperk tot het jaar 640.

 

Van 640 tot begin 16e eeuw, was de Vroeg Islamitische periode, gevolgd door een tijd van Franse en Britse overheersingen met tussendoor een semi-autonome periode.

 

 

Recente geschiedenis

 

De Britse overheersing eindigt in 1953 waarna de Republiek Egypte wordt. Dit laatste na een vreedzame staatgreep in 1952, waarbij Gamal Abdel Nasser president werd. Vlak daarna werd de Moslim Broederschap verboden, omdat zij zich tegen het nieuwe regime verzette.
Nasser werd na zijn overlijden in 1970 opgevolgd door Anwar Sadat. Op 6 oktober 1981 tijdens een militaire parade werd Sadat door een groepje militaire officieren doodgeschoten, de leider daarvan lid van de Egyptische Islamitische Jihad. Na de moord op Sadat werd vicepresident Hosni Moebarak, luchtmachtbevelhebber tijdens de Jom Kipoeroorlog (1973), nog diezelfde maand oktober 1981 verkozen tot president, in verkiezingen zonder tegenkandidaat. Hij werd later via referenda herkozen voor nog drie termijnen van elk 6 jaar.

Na de geslaagde Jasmijnrevolutie in Tunesië tegen het autoritaire regime, braken in januari 2011 ook in diverse Egyptische steden onlusten uit, de Arabische Lente; de Egyptische Revolutie was ingeluid. Na achttien dagen van protest trad Moebarak af gevolgd door turbulente weken. Dit resulteerde in presidentsverkiezingen in mei en juni 2012, die werden gewonnen door Mohamed Morsi van de Islamistische Moslimbroederschap.

 

Later in het jaar kwam de bevolking van Egypte echter opnieuw in opstand, ditmaal omdat Morsi te veel macht naar zich zou hebben toegetrokken. Miljoenen mensen gingen de straat op en de demonstraties waren groter dan die tegen Moebarak. Op 3 juli 2013 werd een militaire staatsgreep gepleegd waarbij de democratisch gekozen Morsi uit zijn functie werd ontheven en een interim-regering werd gevormd. Betogingen voor Morsi werden door de nieuw aangetreden regering bloedig uiteen geslagen. Zijn partij werd verboden. Vervolgens kwam de legerleider van de staatsgreep Abdul Fatah al-Sisi aan de macht als president. Deze presidentsverkiezingen in 2014 worden als niet democratisch beschouwd.

 

De mensenrechtensituatie in Egypte is precair. In april 2019 is de grondwet gewijzigd en hebben militaire rechtbanken een grotere rol gekregen bij het vervolgen van burgers. Gewetensgevangenen worden na vrijlating gedwongen zich te voegen naar een proeftijd met repressieve maatregelen zoals het verbod op politieke activiteiten of het verplicht twaalf uur per dag doorbrengen op politiebureau. Activisten voor mensenrechten, journalisten en critici in de breedste zin van het woord lopen het risico om te worden opgepakt en zonder proces in de gevangenis te belanden.

 

 

 

Mocht u interesse hebben deel te nemen aan de subgroep Adoptiewerk dan bent u uiteraard zeer welkom. Stuurt u even een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

terug naar begin pagina

 

Adoptiewerk - Egypte

 

Voorbeeldbrief

 

 

 

U kunt hier de Nederlandse vertaling van de brief bekijken.

 

De portokosten bedragen voor een brief tot 20 gram:

Nederland (ambassade): € 0,96 1x Nederland
Egypte: € 1,55 1x Internationaal

 

 

Een kopie van uw brief kunt u sturen aan de ambassade van Egypte:

 

Ambassade van de Arabische Republiek Egypte
Zijne Excellentie H. E. M. Kamaleldin
Badhuisweg 92
2587 CL DEN HAAG

 

 

Onderstaande Engelstalige brief kunt u ook hier downloaden in verschillende bestandsformaten

 

brief in Word tekstverwerker formaat (.doc)

 

brief in Ritch Text Format tekstverwerker (.rtf)

 

brief in platte tekst (txt).

 

 

 


 

President Abdel Fattah al-Sisi
Office of the President
Al Ittihadia Palace
Cairo
ARAB REPUBLIC OF EGYPT

 

Heerhugowaard, datum

 

Your Excellency,

 

I am writing You as a person who is concerned with the respect of Human Rights, therefore I like to express my great concern about the situation of

 

ASER MOHAMED

 

I know, Your Excellency has the capacity to include Aser Mohamed in a Presidential Pardon. This boy was convicted of a felony by a criminal court, only the court of cassation can review his verdict.

 

Aser Mohamed was arrested on 12 January 2016, only 14 years old. After his arrest he was subsequently subjected to enforced disappearance for 34 days. After this period, on 15 February 2016, Aser Mohamed appeared before the Supreme State Security Prosecution in New Cairo for questioning without the presence of his lawyer.
The prosecutor charged Aser Mohamed with belonging to the banned Muslim Brotherhood Group and participating in the 7 January 2016 hotel attack. Aser Mohamed denied the charges, and stated the confessions were obtained under torture.
On 12 October 2019, the Cairo Criminal Court sentenced Aser Mohamed to 10 years in prison.

 

I urge you to release Aser Mohamed immediately and unconditionally in a Presidential Pardon, because his detention is unlawful.

 

Thank you for your attention in this important matter, and I am looking forward to positive results and news.

 

Yours sincerely and respectfully,

 

 

 

(handtekening +
naam en adres)
The Netherlands

 

 

terug naar begin pagina

 

 

 

 

 

laatst bijgewerkt 15-01-2022

Missie

Documenten

Contact

CBF-goedgekeurd