Groep 513

 

 

 

 

juni 2020

mei 2020

februari 2020 2

februari 2020 1

 

 

 

 

 

 

 

 

juni 2020

terug naar top pagina

 

 

 

BAHREIN: TWEE TIENER JONGENS NA 8 JAAR VRIJGELATEN

 

De werkgroep van Amnesty International in Heerhugowaard kreeg kort geleden het mooie bericht dat de twee tienerjongens uit Bahrein, Jehad Sadeq Aziz Salmanen Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad na acht jaar in de gevangenis gezeten te hebben eindelijk zijn vrijgelaten. Intussen zijn het uiteraard geen tieners meer, maar jonge mannen.
Jehad Sadeq Aziz Salman “al” sinds 17 maart, maar we konden daar geen bevestiging van krijgen, en Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad sinds 23 mei.

 

De jongens werden op 23 juli 2012 tijdens demonstraties tegen de overheid in Manama, de hoofdstad van Bahrein, gearresteerd. Zij waren toen 15 jaar oud. De eerste twee dagen na hun arrestatie mochten de jongens geen contact hebben met hun families en advocaten. Bij hun verhoor was ook geen advocaat aanwezig. Beide jongens verklaarden later dat ze door de politie waren geslagen en waren gedwongen ‘verklaringen’ te ondertekenen.

 

Ze werden onder meer aangeklaagd voor ‘het beramen van een moord’, ‘het in brand steken van een politie-auto’, ‘het gooien van Molotov-cocktails’, en ‘illegale samenscholing’. Hun advocaat heeft al tijdens het eerste proces aangegeven dat er inconsistenties in de verklaringen waren van de getuigen à charge, waaronder politieagenten. De advocaat van de beide jongens tekende op 20 mei 2013 beroep aan tegen hun gevangenisstraf. Tijdens het de hoger beroep zitting werden geen getuigen à decharge gehoord. Vanaf hun arrestatie werden de jongens gevangen gehouden in een gevangenis voor volwassenen.

 

Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad

 

Jehad Sadeq Aziz Salman

 

 

 

 

mei 2020

terug naar top pagina

 

Schrijven helpt:

     Successen & resultaten van Amnesty's Write-for-Rights 2019

 

Begin december 2019 is er wereldwijd voor 10 jonge mensen die in de verdrukking zitten vanwege schending van mensenrechten actie gevoerd. Maar liefst 6,6 miljoen brieven, kaarten, enz. zijn er geschreven en ondertekend.

In Heerhugowaard en Obdam waren dat 300 brieven, 110 kaarten en 400 handtekeningen, bij acties op scholen, in kerken en in de bibliotheek.

 

Dat het zinnig is om dit soort acties te houden en te ondersteunen blijkt uit de successen en andere effecten van deze acties:

 

klik hier om de foto te bekijken

 

Yasaman Aryani

(Iran):

 

Strijdt voor vrouwenrechten, veroordeeld tot 16 jaar, maar haar straf is verminderd tot 9,5 jaar (in de praktijk wordt dit waarschijnlijk 5,5 jaar).

Nasu Abdelaziz

(Nigeria):

 

Strijdt voor herbouw van de platgewalste woonwijk (30.000 mensen dakloos, circa 20 doden). Er zijn gesprekken gaande over betere huisvesting.

Magai Matiop Ngong
(Zuid-Soedan, 15 jaar):

 

Kreeg de doodstraf voor een verdwaalde kogel. Er zijn nu discussies over de doodstraf, vooral voor minderjarigen.

Jianne Turtle

(Canada):

 

Haar inheemse gemeenschap wordt al jarenlang bedreigd door kwikvergifiging en andere milieuvervuiling. Er wordt nu geld vrijgemaakt voor medische zorg, maar de vervuiling wordt (nog) niet aangepakt.

José Adrian

(Mexico, 15 jaar):

 

 

Is afgetuigd en daarna vals beschuldigd en beboet door de politie vanwege vernieling, waar hij niet bij was betrokken. De boete is vervallen, zijn strafblad is geschrapt, hij krijgt psychische hulp en steun bij scholing, De daders zijn evenwel (nog) niet gestraft.

Marinel Sumoo Ubaldo

(Filippijnen):

 

Haar dorp is 7 jaar geleden totaal verwoest door de orkaan Yolanda. Nu pas heeft de overheid aandacht voor de problemen van haar gemeenschap.

Yiliyasing Reheman

(China, Oeigoer):

 

Werd opgepakt toen studeerde in Egypte en naar China gestuurd. Daar zit hij waarschijnlijk gevangen, tezamen met ongeveer 1 miljoen mede-Oeigoeren. Zijn verblijfplaats is onbekend. De overheid laat niets van zich horen.

Emil Ostrovko

(Wit-Rusland, 18 jaar):

 

Is onterecht tot 8 jaar veroordeeld voor drugshandel, hij heeft nog geen gratie gekregen. Wordt vervolgd.

Sarah Mardini en Séan Binder

(Ierland):

 

Hebben mensen gered bij Lesbos, maar zijn beschuldigd van mensensmokkel en kunnen tot 25 jaar veroordeeld worden in Griekenland. Hun proces is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Onzekerheid blijft.

Ibrahim Ezz-el-Din

(Egypte):

 

Opgepakt en gemarteld vanwege activiteiten voor mensenrechten. Er is voor hemzelf nog niets verbeterd. Zijn familie en medestrijders voor de mensenrechten voelen zich gesteund door onze acties.

Samenvattend: Actievoeren op de manier van Amnesty International werkt, maar helaas niet altijd. De morele steun die de slachtoffers en hun omgeving ervaren helpt wel degelijk altijd! Hoewel op dit moment fysieke acties onmogelijk zijn, is het altijd mogelijk om actie te voeren door het meedoen aan digitale acties (klik hier).

Of meld u aan voor onze maandelijkse voorbeeldbrief. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

februari 2020 2

terug naar top pagina

 

Amnesty International en Internationale Vrouwendag

 

8 maart is al jarenlang dé dag waarop vrouwen (en mannen!) opkomen voor gelijke rechten. Het zal u niet verbazen, dat Amnesty ook al jaren deze dag uitkiest om aandacht te vragen voor de onderdrukking van vrouwen in vele delen van de wereld.

Dit jaar wordt er een handtekeningenactie gehouden voor de 22-jarige Iraanse Saba Kordafshari. Ze werd tot 24 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze actie voerde tegen de verplichte hoofddoek.

 

Om een bekentenis af te dwingen, dreigde de politie haar moeder te arresteren. Saba kreeg een zak over haar hoofd waarna ze de stem van haar moeder in de kamer naast haar hoorde. Daarop ‘bekende’ ze dat ze een strafbaar feit heeft begaan en kreeg 24 jaar gevangenisstraf.
Saba Kordafshari strijdt voor het recht om zelf te bepalen wat je draagt. Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten, zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.

 

Bij de kerkdienst van 8 maart in de PKN-kerk krijgt u weer de gelegenheid om de petitie te ondertekenen, waarin we de Iraanse autoriteiten oproepen Saba onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Vanwege internationale vrouwendag hebben we ook kaartjes die u zelf kunt sturen naar iemand die u bewondert. Zo kunt u iemand in het zonnetje zetten en laten weten dat u aan haar denkt.

 

 

 

 

 

februari 2020 1

terug naar top pagina

 

AMNESTY INTERNATIONAL ZOEKT COLLECTANTEN

 

Wordt u dit jaar óók een van de 13 duizend collectanten die de straat opgaan om geld in te zamelen voor Amnesty International? De jaarlijkse collecteweek van Amnesty vindt plaats van

 

9 en 14 maart 2020

 

Amnesty-collectanten gaan met veel plezier langs de deuren, én met succes. Vorig jaar haalden zij ruim € 1,2 miljoen euro op. Amnesty zoekt in Heerhugowaard Obdam en Hensbroek nog vrijwilligers die een paar uur willen collecteren.

 

Waarom collecteren?

 

Amnesty International komt op voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen, waar ook ter wereld. De opbrengst van de collecte wordt gebruikt om het werk voor deze mensen voort te kunnen zetten. Want Amnesty wil altijd en overal kunnen zeggen wat ze vindt. Tegen welke autoriteit of machthebber dan ook. Daarom neemt de organisatie voor onderzoek en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.

 

Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen voor mensen als de Syrische Sarah Mardini en de Ier Seán Binder. Zij worden valselijk beschuldigd van spionage, mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie. De aanklachten volgden nadat de twee als vrijwilligers op het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen uit zee redden. Als Mardini en Binder schuldig worden bevonden, kunnen ze 25 jaar gevangenisstraf krijgen.

 

Wie wil meehelpen bij deze collecte kan bellen met 020-5352111 of neemt u contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Wilt u meer weten over het werk van Amnesty International, dan kunt u contact opnemen met onze Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

laatst bijgewerkt 30-10-2020

Missie

Documenten

Contact

CBF-goedgekeurd