Adoptiewerk

 

Adoptiewerk: toelichting.

 

Adoptiewerk houdt in dat er gedurende langere tijd op één bepaalde zaak gewerkt wordt. Dit bestaat uit het schrijven van (veel) brieven naar verschillende autoriteiten in een bepaald land met de vraag om verbetering te brengen in bepaalde misstanden en om mensenrechtenschendingen te voorkomen.
De werkgroep Heerhugowaard werkt op dit moment aan vier verschillende adoptie zaken.

 

 

Adoptiewerk: Egypte.

 

Met deze zaak zet onze groep zich in voor de vrijlating van Aser Mohamed. Deze jongen werd toen hij 14 was, in januari 2016 gearresteerd en verdween voor een periode van 34 dagen. Zijn ouders werd niet verteld waar Aser naar toe gebracht werd. Bij zijn ondervraging voor het Hoger Staats Veiligheids Kantoor in New Cairo op 15 februari 2016 was geen advocaat aanwezig.
Aser wordt verdacht van het lidmaatschap van de verboden Moslim Broederschap en een aanslag op een hotel in januari 2016. De bekentenissen van deze tiener werden gedaan onder druk van martelingen.

Op 12 oktober 2019 wordt Aser Mohamed door het Strafhof in Cairo veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, na 16x een uitstel van de rechtszaak, in een periode van 18 maanden.

 

 

Aser Mohamed

 

 

  Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Egypte te gaan.

 

 

 

 

Adoptiewerk: Israël en de Palestijnse gebieden.

 

Het betreft de zaak van twee Palestijnse gehuchten Hadidiya en Humsa op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse bewoners van deze gehuchten worden stelselmatig gepest en getreiterd door Israel. Hen worden de basisbehoeften onthouden. Ze krijgen geen aansluiting op schoon drinkwater, elektriciteit en dergelijke. Als ze een schuurtje bouwen wordt dat vrijwel meteen door Israël met veel geweld neergehaald en enpassant ook maar even een gebouwtje dat als huis dient.

 

 

nederzetting Humsa

 

 

Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Israël te gaan.

 

 

 

 

Adoptiewerk: Iran.

 

Sinds 2013, hebben de Iraanse autoriteiten de repressie tegen Iraanse moedige mensenrechten activisten opgevoerd. Tot de doelgroep van de Iraanse autoriteiten behoort een groep van nieuwe jonge activisten, waarvan de meesten zijn geboren na de Revolutie van 1979. Zij hebben de intense repressie enorm zien toenemen. Tot deze groep behoort de vriendengroep Atena Daemi, Omid Alishenas, en het echtpaar Arash Sadeghi en Golrokh Ebrahimi Iraee.

 

Alle vier zijn mikpunt van de autoriteiten, enkel en alleen vanwege hun vreedzame activiteiten voor de mensenrechten, inclusief hun betrokkenheid bij de steeds groter wordende groep mensen die zich inzet tegen de doodstraf.

 

 

De groep jonge verdedigers van de mensenrechten

 

 

Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Iran te gaan.

 

 

 

 

Adoptiewerk: Rusland.

 

Met deze zaak wil onze groep zich inzetten voor Anastasia Shevchenko, verdediger van de mensenrechten in Rostov aan de Don, in zuid Rusland. Haar staat een strafrechtelijke vervolging te wachten vanwege haar steun aan Open Russia, een organisatie die verboden is vanwege de draconische wet op “ongewenste organisaties”. Zij zit onder huisarrest sinds 23 januari 2019, en kan zes jaar gevangenisstraf krijgen indien zij schuldig wordt bevonden.

 

 

Anastasia Shevchenko

 

 

  Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Rusland te gaan.

 

 

 

 

 

 

Adoptiewerk: Saoedi Arabië.

 

Deze zaak betreft de Nigeriaan Suliamon Olufemi, die in Saoedi Arabië ter dood is veroordeeld. Hij was één van de honderden buitenlanders, afkomstig uit Somalië, Ghana en Nigeria, die bij een massale arrestiegolf in september 2002 opgepakt werden. Velen zijn vrijgelaten, soms na een groot aantal zweepslagen, maar Suliamon Olufemi zit nog steeds gevangen.

 

 

Suliamon Olufemi
20 april 1978

 

 

  Klik hier om naar de pagina adoptiewerk Saoedi Arabië te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adoptiewerk: Bahrein.

 

Voor onze groep is deze zaak geeindigd met de vrijlating van de twee tieners in Bahrein. Deze jongens werden in juli 2012 opgepakt tijdens anti regeringsdemonstraties in de hoofdstad al-Manama. Ze waren toen 15 jaar oud. Ze werden als volwassenen veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Voor hen vraagt Amnesty herziening van hun vonnis, en dat ze eerlijk berecht worden volgens het strafrecht voor jeugdigen.

 

 

 

Ebrahim Ahmed Radi al-Moqdad
02 oktober 1996

vrij sinds 23 mei 2020

 

Jehad Sadeq Aziz Salman
08 feburari 1997

vrij sinds 17 maart 2020

 

 

 

 

 

Adoptiewerk: vragen en/of actief worden?.

 

De werkgroep stelt deze stuk voor stuk schrijnende en mensonterende situaties aan de kaak bij de autoriteiten van de betreffende landen.
De tijdsbesteding per lid is slechts enkele uren per maand. Een paar keer per jaar wordt bij een van de leden thuis kort vergaderd, de meeste afstemming gebeurt via mail of telefoon.

Mocht u een paar uur per maand over hebben en wilt u zelf ook actief willen worden om deze mensenrechtenschendingen tegen te gaan, dan dan bent u uiteraard zeer welkom bij de subgroep Adoptiewerk. Stuurt u even een e-mail naar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op inlichtingen vragen verplicht u tot niets.