Groep 513

Voorbeeldbrief: november 2019

 

 

schrijf een brief,

 verander een leven

 

 

Op deze pagina vindt de toelichting op onze maandbrief. .

 

Op de pagina “brief om te versturen” treft u de Engelstalige brief die u kunt kopieëren, uitprinten en versturen. U hoeft alleen de datum en uw naam, adres en woonplaats in te vullen.

 

De Nederlandse vertaling kunt u lezen op de pagina “Nederlandse vertaling”.

 

U kunt de complete brief met toelichting en vertaling ook in verschillende bestandsformaten downloaden vanaf de pagina ”abonnees”.

 

 


De portokosten bedragen voor een brief tot 20 gram:

 

binnen Nederland: € 0,87 1x Nederland
Europa en overige landen: € 1,45 1x Internationaal

 

 

 

toelichting:


 

De brief van deze maand is gericht op Zuid Soedan. De brief is gericht aan de ambassadeur van dit land in België.

 

De brief staat in het teken van de 20e verjaardag van het Kinderrechtenverdrag dat op 20 november in 1989 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is aangenomen.

En ook alvast op onze grote Wright for Rights actie in het kader van 10 december, Internationale Dag van de Mensenrechten.


 

DE DOODSTRAF VOOR EEN TIENER

 

Magai Matiop Ngong werd op zijn vijftiende ter dood veroordeeld en kan geëxecuteerd worden.

Magai: ‘Ik hoop hieruit te komen en mijn school af te maken.’

 

Toen Magai Matiop Ngong 15 jaar was, ging hij naar school en hield hij van hardlopen en gospelzingen. Maar het leven dat hij leidde hield plotseling op, toen hij in 2017 veroordeeld werd voor moord op zijn neef. ‘Voor het ongeluk zat ik op de middelbare school,’ zegt Magai. ‘Mijn enige doel was om te gaan studeren en anderen te helpen.’

 

Tijdens zijn rechtszaak probeerde Magai uit te leggen dat het niet om moord ging, maar om een ongeluk. Een afgeketst waarschuwingsschot had zijn neef dodelijk geraakt. Toch veroordeelde de rechter hem tot de galg.

 

Magai had geen advocaat die hem bijstond. Twee jaar na het vonnis zit Magai nog steeds in de dodencel. Hij heeft een verzoekschrift ingediend om het vonnis te vernietigen en hoopt nog steeds vrij te komen.

 

Internationaal recht en ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodstraf voor mensen die jonger waren dan 18 jaar toen ze een misdrijf begingen. Amnesty is altijd tegen de doodstraf, overal en voor iedereen.

 

Met deze brief roept u de autoriteiten van Zuid-Soedan op om Magais doodsvonnis te schrappen.

 

 

 

 

 

laatst bijgewerkt 08-11-2019

Missie

Documenten

Contact

CBF-goedgekeurd

cbf_rood_kl.jpg